openbare basisschool berg en bos openbare basisschool berg en bos
apeldoorn 2007

De belangrijke vraag bij de uitbreiding van dit rijksmonument was hoe het monumentale gebouw in harmonie met zijn omgeving en in de geest van deze tijd uit te breiden was. 

Om de bestaande school te respecteren is gezocht naar een heldere en eenvoudige opzet die enerzijds aansluit op de school, zowel logistiek als in eenvoud, maar anderzijds afstand neemt om niet met de bestaande school te concurreren. Het ontwerp moest onder meer aansluiten bij de organisatie van de bestaande school. Het kleuterplein en het midden- bovenbouwterrein moesten worden gescheiden en alle elementen en ruimtes om de nieuwbouw heen moesten worden geïntegreerd.
Door het spel van open en dichte vlakken wordt de omgeving gedoseerd naar binnen gehaald, terwijl de privacy en beslotenheid van het klaslokaal niet verloren gaan. Hierdoor is een vriendelijk en lichtvoetig gebouw ontstaan.